Snelzoeken

Aanbod Selectie

Contact

Tweede Woning Turkije 

De Mossel 1
1723 HZ Noord Scharwoude
T: 0226-343220

E: info@tweedewoningturkije.nl
W: www.tweedewoningturkije.nl
 

Algemene informatie Turkije

Turkije wint de afgelopen jaren aan populariteit als zonbestemming. En terecht, want dit prachtige land heeft voor iedere vakantieganger wel iets te bieden. Daarnaast geldt, dat het land door de relatief lage prijzen ook toegankelijk is voor ieders portemonnee. Turkije is een land met veel mogelijkheden. De ware zonaanbidder kan kiezen voor één van de kustplaatsen, terwijl de cultuurliefhebber ook in het binnenland aan zijn trekken komt. De laatste jaren is Turkije ook nog eens een van de meest populaire landen voor de aankoop van een tweede woning. De verbazingwekkende flora en fauna zijn een lust voor ieder oog.

Elektriciteit
In Turkije worden stopcontacten van type F gebruikt. De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz.
Als u in Nederland woont heeft u geen reisstekker nodig in Turkije. Kijk ook op de site van wereldstopcontacten.nl/Turkije

Voorbeeld type F stekker:


Douane
Een reispas is niet verplicht, maar voor Turkije is, ook voor toeristen, sinds januari 1997 een visum van drie maanden vereist. Dit wordt bij aankomst geregeld. Wie alleen in het bezit is van een identiteitskaart ontvangt zijn visum op een papiertje en moet dit goed bijhouden tot de terugkeer. U kunt tegenwoordig ook uw visum online aanvragen via de volgende site: https://www.evisa.gov.tr/en/.

Voor meer informatie over de douaneregels van Turkije verwijzen wij u naar de site van ANWB, of klik hier
Toegelaten import 200 sigaretten of 50 sigaren of 100 cigarillo's (van elk maximaal 3 gram) of 250 gram rooktabak (vanaf 18 jaar), 1 kilogram koffie of 1 kilogram oplosbare koffie, 1 kilogram thee, 1 kilogram chocola, 1 kilogram suikerwaren, 600 ml parfum of eau de toilette en 5 verzorgingsproducten (informatie van maart 2019).

Kijk op de site van de belastingdienst wat u mee mag nemen naar Nederland, of klik hier. Turkije valt buiten de EU dus kiest u op de site van de Belastingdienst voor de optie "In een ander land"

Scherpe messen (inclusief kampeermessen) mogen niet worden ingevoerd. Wapens uiteraard ook niet. Invoer van marihuana en andere drugs is verboden. Voor de uitvoer van een nieuw tapijt is een bewijs van aankoop vereist. Voor antiquiteiten is een museumcertificaat vereist, voor mineralen een toestemming van het directoraat voor mijnexploratie.    

Geld
U kunt in Turkije goed pinnen, wij raden u aan dit te doen bij een bank als hij open is. Als uw pasje dan wordt "ingeslikt", bent  hem tenminste niet meteen kwijt.

Lokale munt: Turkse lira (TL)
Koers: deze wijzigt regelmatig, klik hier naar de recente koers van de Turkse Lira.

Betalen in vreemde deviezen kan goedkoper zijn in de bazaar.
Men kan wisselen in hotels, banken en posterijen. Vraag echter altijd een bewijs.

Credit Cards:
Vrijwel alle kredietkaarten worden aanvaard in hotels, restaurants en winkels. Ook Diners Club

Banken
Open van 09.00-12.00 u en van 14.00-17.00 u van maandag tot vrijdag.
Sommigen openen op zaterdag van 09.00 tot 13.00 u. Wisselen kan in alle belangrijke hotels

Fooien
Fooien zijn - mede door het toerisme - een vaste gewoonte aan het worden, maar overschrijden nooit de 10%.

Autovervoer en verkeer
De chauffeurs zijn in Turkije, volgens Nederlandse begrippen, onvoorzichtig. De belangrijke verkeerswegen verkeren in een goede staat. Een wagen huren is vrij goedkoop. Een internationaal verzekeringsbewijs volstaat.
Snelheidsbeperking: 50 kilometer in de steden, 90 kilometer daarbuiten. Benzinestations zijn 24u geopend.

Taxi's
Herkenbaar aan hun witte en gele controletekens. Buiten de grote centra worden taximeters zelden gebruikt en is het aanbevolen bij het instappen een prijs te bedingen. Afdingen hoort erbij. Men kan ook voor grotere afstanden een taxi huren. Het nachttarief kost veelal de helft meer.

Openbaar vervoer
De dolmus (uitspraak: dolmoesj) is een goedkoop collectief vervoermiddel buiten de steden. Het zijn minibusjes die tussen vaste punten rijden en zij zijn relatief goedkoop. De tarieven liggen vast.

Busvervoer
In enkele grote steden rijden bussen. Voor grotere afstanden kan men terecht in het 'intercitynet'.

Treinverkeer
Turkije heeft een net van 8430 kilometer, maar weinig lijnen zijn geëlektrificeerd

Luchtvervoer
Turkish Airlines is de belangrijkste maatschappij in Turkije en verzorgt nationale en internationale verbindingen.
De belangrijkste vliegvelden zijn Istanbul (Ataturk), Ankara (Esenboga), Antalya en Izmir (Adnan Menderes). KLM vliegt rechtstreeks voorgaande vliegvelden. Andere in Nederland bekende vliegmaatschappijen zoals Corendon en Transavia natuurlijk ook.

Telecom en communicatie
Postkantoren
In toeristische centra openen de postkantoren van 08.00 tot 24.00 u. Op zondag van 09.00 tot 19.00 u. Een kaartje heeft een week nodig om Nederland te bereiken.

GSM
Turkije beschikt over een degelijk GSM net en telt drie operators
Het gebruik van een GSM tijdens het vliegen, is verboden

Media
Turken behoren tot de gretigste krantenlezers van Europa. De belangrijkste
kranten zijn Cumhuriyet (De Republiek), Milliyet (Het Volk), en Hurriyet (De Onafhankelijkheid)
Er zijn wel tigtallen particulieren televisiezenders.

Veiligheid
Turkije is een land dat verschillende minderheden telt, zoals onder meer Koerden en Armeniers. De Koeden zijn actief met een linkspolitieke terreurvleugel PKK, maar een meerderheid onder hen leeft vredig samen met de andere Turken. De bevolking is trots op haar Turkse erfenis, tradities en eigenheid. Turkije is een veilig land.

Godsdienst
Turkije is een "lekenstaat" en vooral het leger waakt mee over dit erfgoed van de 'vader des vaderlands" Kemal Ataturk. Toch zijn vele Turken soennitische moslims en telt het land vele moskeeën. Vele gezinnen (vooral op het platteland) eerbiedigen de islamitische tradities en voorschriften

Kerkdiensten:
Er zijn veel kerken vooral in west en toeristische Turkije.

Gezondheid en geneesmiddelen
Inentingen zijn niet verplicht.
Aanbevolen: difterie, polio, tyfus, hepatitis
Altijd aanbevolen: tetanus vaccinatie
Neem de bijsluiter (of kopie ervan) mee van uw levensnoodzakelijke geneesmiddelen
Preventieve geneesmiddelen: Tarivid (antibioticum, breed spectrum),
Betamine 500 (2 x dag, 2 weken op voorhand) tegen muggen, Ercefuryl of Immodium (diarree)
In de Turkse apotheek =de eczane, kunnen zelfs vele antibiotica zonder voorschrift worden verkregen. In alle steden zijn er eczane's van wacht. Dokters zijn meestal ook Frans- of Engelstalig.
In goede hotels en in toeristische centra is de hygiëne uitstekend. Toch is het altijd veiliger de tanden te poetsen met mineraal water en geen water van de kraan te drinken. Het heeft overigens een chloorsmaak. Drink ook nooit van een fontein, zelfs als er een bordje "drinkbaar" hangt. De Turkse zon is warm, zorg voor voldoende zonnebrillen en –cremes.

BELANGRIJK
Gebruikt u geneesmiddelen of heeft u geregeld - eender welke - injecties nodig, waarvan een oningewijde zouden kunnen vermoeden dat ze iets met verdovende middelen te maken kunnen hebben, zorg dan voor een Engelstalige verklaring en getuigschrift van uw huisarts of specialist ! Vooral voor injectienaalden.

Openbare toiletten
Geen problemen in de steden, de toeristische centra, de moskeeën en musea, de restaurants en tankstations.
Elders kan de hygiëne te wensen overlaten en is papier soms zeldzaam

Roken
Turken zijn stevige rokers. In Turkije geldt echter wel het rookverbod. Nederlandse merken zijn er niet verkrijgbaar. De gekende Amerikaanse merken kosten er zowat de helft van bij ons

Zeden en gewoonten
Mannen zoenen elkaar op wang of voorhoofd. Dit gebruik is niets meer dan een gewone vriendelijke begroeting.

Folklore
Kamelengevechten Efese en omgeving (januari); Festival folklore en volkskunst in Efese (april-mei); Kunst- en cultuurfestival Istanbul (mei-juni); Olieworstelwedstrijden Edirne (juni); Karikatuur- en humorfestival (Nasrettin Hoca) in Aksehir; Festival ambachten en toerisme te Avanos (augustus); Internationale jaarbeurs Izmir (augustus-september); Filmfestival Antalya (september); Bodrum-zeilcup (oktober); Sinterklaas in Demre en Antalya (december); Mevlana (herdenkingsplechtigheden met draaiende derwisjen te Konya (december)
Elke streek heeft haar klederdrachten, muziek en typische dansen. De meest gekende zijn Kasik Oyunu (lepeldans in Konya); de Horons (een bijzonder snelle mannendans langs de Zwarte Zee); de dans met zwaard en schild in Bursa, die herinnert de Ottomanen.

Nuttige dingen om mee te nemen
Fotokopie belangrijke reis- en identiteitsdocumenten.
Idem voor eigendomsbewijs video- of fotoapparatuur.
Tweetal pasfoto's en naast reispas ook origineel identiteitsbewijs.
Kopie voorschriften geneesmiddelen, brillenglazen
Uw geneesmiddelen en antibiotica (niet in reiskoffer): zie 'gezondheid'

Foto en film
Het is in Turkije verboden om foto’s te maken van militaire instellingen en bepaalde overheidsgebouwen.

Klimaat en kleding
Van november tot februari is warme kleding aanbevolen in heel het land.
Van maart tot mei is lichte kleding aanbevolen in Istanbul en de noordelijke gebieden.
Lichte kleding is in die periode zelfs noodzakelijk in het zuidelijk deel en steden, zoals Izmir, Antalya, Mersin en Iskenderun. Linnen en vooral katoen zijn het best. Van juni tot half-september kan het relatief warm zijn en is zelfs tropenkledij aanbevolen in het Zuiden. Van half september tot oktober kan een lichte mantel noodzakelijk blijken. Voor het bezoek van het binnenland en de historische sites kunnen zomerse wandelschoenen van pas komen.
In Turkije kan men katoenen kleding en schoenen van kwaliteit kopen tegen bijzonder zachte prijzen (afdingen, indien niet geprijsd). Voor het bezoek van islamitische heiligdommen is een respectvolle kledij een 'must' (bedekte armen en schouders, hoofddoek voor moskee). In de steden en de toeristische centra kan men luchtig en westers gekleed gaan. In dorpen en kleine woonkernen in het binnenland loopt men best wat 'zediger'.

Eten en drinken
De (echte) Turkse keuken staat bij de vier besten ter wereld geklasseerd (na de Franse, de -echte- Chinese en de Italiaanse). De gerechten worden licht, en zeker niet pikant gekruid, de kebab is heerlijk. Vooral een doner kebab (lamsvlees) is een proevertje waard. Meze zijn kleine, fijne voorgerechten en cacik is de typische lekkere yoghurt. Ook de corba (soep met graankorrels en yoghurt) smaakt. Feta is een lekkere geitenkaas, die men eet met een laagje olie en wat peper. Visgerechten zijn met name aanbevolen in kustgebieden. Turkije is een land van zoetebekken. Heerlijk, maar altijd erg zoet. Baklava is de meest geliefde patisserie en ook lokum (Turks Fruit) is populair. Raki (anijssmaak) is het nationaal aperitief. De populaire benaming is "leeuwenmelk", maar het drankje is niet geschikt voor welpjes. Raki gaat er zachtjes in, maar gedenk dat het goedje tussen de 45 en 50 procent alcohol bevat. Raki wordt verzacht met water en een blokje ijs. Zuivere raki is kleurloos, met water kleurt hij wit. Turkije heeft ook behoorlijk bier (Efes, Tekel maar ook Tuborg) en degelijke wijnen (Doluca Riesling, Karmen, Yakut) Het land distilleert ook een wodka. De muntthee (cai = spreek uit: chai) is lekker en vooral digestief. Koffiedrinkers opteren best voor een Turkse versie, want de gewone koffie (kavhe) is meestal Nescafe. Sade is niet gesuikerde Turkse koffie. Orta is matig gesuikerd en Serkerli sterk gesuikerd. Een dorstlesser is Ayran, een ongezoete yoghurt met bruisend mineraal water

Turkije heeft een uitgebreide keuken, het aanbod van gerechten is zeer groot. Uiteraard ontbreken Pizza, pasta's en frites niet. Proef eens de vele gerechten die worden aangeboden in de vitrines van de vele restaurantjes. Je kunt van alles een beetje laten serveren, men stelt het zeer op prijs als je de Turkse gerechten wilt proberen. Het menu wordt aangeboden op groten borden die voor de deur staan, kijk rustig naar het aanbod. Prijzen kunnen nogal uiteenlopend zijn. Vis is in Turkije duur, vraag eerst naar de prijs. Turkse wijnen zijn voortreffelijk. EFES bier is herkenbaar met de bieren in Nederland. Appelthee wordt u vaak gratis aangeboden. Eet geen onverpakt ijs. Drinkwater moet u kopen. Turkije heeft alle seizoenen van het jaar een groot aanbod van vers fruit, bezoekt u eens een Turkse markt.

Service en vriendelijkheid
De doorsnee Turk is vriendelijk, gastvrij en eerlijk. De service is over het algemeen goed tot zeer goed

Shopping & souvenirs
Zondag is een rustdag, maar in toeristische centra openen de meeste boetieks.
Handelaars bieden dikwijls een thee of een frisdrank aan om hun winkel te bezoeken. Er bestaat uiteraard geen enkele koopverplichting en afdingen is altijd de boodschap.
Modieuze lederwaren, wol, katoen, onyx en zilver zijn in Turkije alleszins een koopje waard. In toeristische centra kan men goedkoop ook de gekende merken van T-shirts vinden (O'Neill, Adidas, Quicksilver e.d.m.): dit is 'overproductie' (namaak), maar de kwaliteit is over het algemeen zeer goed.
Wees behoedzaam met goudaankopen, zeker als u 18 kt verkiest. Goedkoop zijn ook koper en messing en de meerschuimen tabakspijpen. Omvangrijke artikelen, zoals bv. tapijten, worden thuis afgeleverd. Antiquiteiten uitvoeren is strikt verboden.

Feestdagen
Zondag is de officiële rustdag. behalve in toeristische centra
1 januari: tijdens onze nieuwjaarsdag zijn alle fabrieken en kantoren gesloten
23 april: Onafhankelijkheidsdag (begint dikwijls al de 22ste in de namiddag)
19 mei: Feest van Jeugd en Sport
27 mei: Dag van de Constitutie
30 augustus: Feest van de Overwinning (op de geallieerden in 1922)
28-29 oktober: Nationale feestdag
10 november: sterfdag van Ataturk
Religieuze feestdagen: zij vallen elk jaar elf dagen vroeger. Zo is er o.m. de Ramadan (omstreeks eind november 2001) en Kurban Bayrami (het Offerfeest) dat vier dagen duurt en zes weken na de Ramadan volgt. Andere religieuze feesten zijn Seker Bayrami, te vergelijken met onze paasdagen. Dit feest volgt op de Ramadan
Belangrijke familiefeesten zijn de besnijdenis en het huwelijk
Een traditioneel feest is Hidirelliz, het Feest van de Lente op 5 en 6 mei. « Terug
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Verkocht
    Vraagprijs: € 65.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 289.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 83.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 189.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Penthouse
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 220.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 190.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 185.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 295.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 169.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 230.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 190.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 185.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 179.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 328.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 165.000 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 71.500 kosten koper
    Lees meer »
  • Spotlight

    Plaats: Alanya
    Type: Appartement
    Status: Te Koop
    Vraagprijs: € 105.000 kosten koper
    Lees meer »